Viime kuussa sätin itseäni liian suurista menoista. Tämän vuoden menoni ovat olleet keskimäärin 2 222,98 euroa kuukaudessa. Tavoitteeni on saada menot alle 1750 euron kuukaudessa, joten ne ovat olleet lähes 30% tavoitetta suuremmat.

Tästä motivoituneena tavoittelin elokuulle mahdollisimman alhaisia menoja. Lopputulokseen olen todella tyytyväinen.

Elokuun tulot ja menot

Nostimme elokuussa pienen kesälomarahan, jonka lisäksi tienasin pokerista sivutulona reilu 500€. Kuukauden nettotulot olivat näin hieman normaalia suuremmat, yhteensä 3625,89 euroa.

Hyvät tulot ovat hieno juttu, mutta erityisen tyytyväinen olen kuukauteen alhaisen kulutuksen ansiosta. Elokuussa menoni olivat 1562 euroa, joka on lähes 200 euroa tavoitettani alhaisempi. Hyvä minä!

Kulutukseni on täysin riippuvainen mindsetistä, jonka saan itselleni ohjelmoitua. Asiaa on tullut sen verran kauan analysoitua, että tiedostan hakevani kulutuksella jonkinlaista sisältöä tai täyttymystä elämääni. Tämä on aivan varmasti monella muullakin motiivina, kun vain jaksaa kaivaa hieman pintaa syvemmältä.

Valtaosa kulutuksesta on kuitenkin sellaista, joka tarjoaa vain lyhytaikaisen piristysruiskeen. Suuremman ja pitkäkestoisemman mielihyvän saa Nordnetin saldoa kasvattamalla. Ei ole yksi eikä kaksi kertaa, kun olen katsonut muutaman kuukauden taaksepäin, ja todennut, että miksi ihmeessä en ole säästänyt enemmän. Ylimääräinen kulutus ei ole tarjonnut mitään kestävää, mutta säästetyt eurot tuovat taloudellisia mahdollisuuksia ja turvaa koko loppuelämän ajan. Tämä on se ajatus, jota joudun jatkuvasti runttaamaan mieleeni. Jos teen pienenkin harhaostoksen, niin vaarana on, että kulutukseni lähtee käsistä. Tästä tavasta irtipääseminen on ollut todella pitkä prosessi. En halua kuitenkaan vetää säästämistä överiksi, jonka vuoksi tasapainottelu kuluttamisen ja säästämisen välillä on ajoittain todella hankalaa.

Tunnistan saman tasapainottelun myös urheilun osalta muutaman vuoden takaa. Aloin liikkumaan aktiivisemmin 7-8 vuotta sitten. Ensimmäisten vuosien aikana mindsettini oli sellainen, että joko urheilen täysiä tai sitten en ollenkaan. Kuntosaliharjoittelusta tulikin kausittaista, jolloin treenasin ensin muutaman kuukauden, jonka jälkeen lopetin kaiken kesken ja palasin epäterveellisiin elintapoihin. Tätä jojoilua kesti useamman vuoden, ennen kuin sain ohjelmoitua aivoihini sellaisen mindsetin, että voin tehdä tasapainoisesti molempia. Kuntosalin skippaaminen jonain päivänä ei tarkoita epäonnistumista, vaan kuuluu elämään. Pitkässä juoksussa tällä ei ole mitään väliä. Sillä on väliä, miten tähän suhtautuu. Aktiivinen liikkuminen on saatava elämäntavaksi, eikä miksikään kertaluonteiseksi projektiksi. Uskon, että monella esimerkiksi laihduttaminen tyssää tähän. Lyhytkestoiset projektit eivät vain toimi.

Sama koskee säästämistä. Säästeliäisyys on saatava elämäntavaksi, jolloin rahaa kertyy säästöön ilman sen kummempaa vaivannäköä.

Elokuun säästöt

Elokuussa sain säästöön yhteensä 2063,89 euroa. Tämän vuoden osalta olen saanut ainoastaan huhtikuussa enemmän rahaa säästöön (2555,49€). Lisäksi elokuu oli tämän vuoden osalta jo kolmas kuukausi, kun sain säästöasteen yli 50 prosentin.

Sijoitan tällä hetkellä ainoastaan S&P500 -indeksiä seuraavaan ETF:ään. Aiemmin sijoitin noin 500 euroa kuukaudessa, mutta tällä hetkellä sijoituksiin menee vain 250-300 euroa (päivän kurssista riippuen). Loppuosa jää Nordnettiin käteisenä. Tavoitteenani on saada rahatilin saldo 20 000 euroon, jonka jälkeen sijoitan kaikki mahdolliset eurot ETF:iin ja ASP-tilille. 20 000 euron käteiskassaa tavoittelen ensinnäkin sen vuoksi, että huonon taloustilanteen sattuessa kohdalle selviäisin pelkkien säästöjeni turvin vähintään puolitoista vuotta, ja toisekseen sen vuoksi, että tarvittaessa voisin sijoittaa uuteen yritykseen alkupääomaa riittävästi.

20 000 euron raja menee onneksi näillä näkymin ehkä jo joulukuussa rikki. Joulukuuta odotan muutenkin jo vesi kielellä, sillä mikäli asiat menevät odotetusti, niin saatan saada mojovan 5 000 – 10 000 euron bonuksen.

Yhteenveto

Kuukausi oli sekä tulojen että menojen puolesta onnistunut. Syyskuussa pyrin pitämään kulutukseni samalla tasolla. Alkukuu on lähtenyt kohtuullisen hyvin liikkeelle, mutta joitain suurempia menoja on silti jo tiedossa. Nämä ovat kuitenkin sellaisia, joista en halua tinkiä, joten asialle ei mahda mitään. Lapseni muskarimaksu (135€) on yksi tällaisista.

Miten oma kuukautesi sujui?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *