Viime kuussa päätin, että asetan kuukausittaiseksi menotavoitteeksi 1750 euroa. Mielellään toki alle, mutta maksimissaan tuon verran. Tulopuolella itselläni ei ole mitään erillistä tavoitetta, sillä nykyisessä elämäntilanteessani tavoitteen asettamisesta ei olisi mitään hyötyä. Toimin yrittäjänä, joten voisin halutessani nostaa normaalia enemmänkin palkkaa, jolloin tulotavoitteen asettaminen saattaisi ohjata minua liiaksi tähän suuntaan. Tästä ei olisi kuitenkaan pitkässä juoksussa itselleni mitään hyötyä, sillä haluan investoida tuloistani mahdollisimman paljon takaisin yritykseen, ja nostaa sitten mahdollisesti myöhemmin suurempaa palkkaa – toivottavasti korkojen kera.

Heinäkuun tulot ja menot

Kuukauden nettotulot ja maksuperusteisesti lasketut menot on listattu alla. Selvennyksenä vielä, että maksuperusteinen laskutapa tarkoittaa sitä, että lasken menoihin kaikki heinäkuussa pankkitililtäni veloitetut maksut. Todellisuudessahan tämä ei ole täysin paikkansa pitävä laskutapa, sillä esimerkiksi sähkö- ja vesimaksut maksetaan 3 kuukauden välein, jolloin 3 kuukauden välein menot näyttävät todellisuutta suuremmilta. Oikeastihan näiden kulujen pitäisi jakaantua käytön mukaan tasaisesti jokaiselle kuukaudelle. Myöskään luottokortilla maksetut ostokset eivät näy kuin vasta seuraavan kuukauden kirjanpidossa. Täysin tarkat laskelmat vaatisivat yritysten kirjanpidossa käytettyä suoriteperusteista kirjanpitoa, mutta omasta puolestani nykyinen laskutapa on tarpeeksi lähellä oikeaa, joten en jaksa sitä lähteä monimutkaistamaan.

Tulot: 2482,61€
Menot: 2479,30€
Säästöön: 3,31€

Tulot olivat tähän mennessä pienimmät kuluneen 12 kuukauden ajanjaksolla. Lisäksi viime kuussa realisoitui kaiken maailman pakollisia menoja vaikka kuinka paljon. Tästä johtuen säästöön ei tässä kuussa jäänyt kuin naurettavat 3,31 euroa. Tästä huolimatta olen silti kohtuullisen tyytyväinen kuukauteen, sillä olin jo varma, että heinäkuusta tulee ensimmäinen miinusmerkkinen kuukausi pitkään aikaan. Tämä oli sellainen kuukausi, että vielä jokin aika sitten menot olisivat olleet reilusti suuremmat, sillä olisin saattanut mennä hälläväliämodeen ja tuhlata reilusti enemmän.

Mitä menopuolella tapahtui?

Heinäkuun kuluja nostivat auton katsastus ja korjaus, 3 kuukauden sähkö- ja vesilaskut, kaverin polttarit ja muutama muu vastaava kuluerä. Kokonaisuudessaan poikkeuksellisia kuluja oli yli 1000 eurolla, enkä edes huomioinut tässä kaikkia yllättäviä kuluja, koska niitä nyt vain tulee joka kuukausi. Tässä kuussa niitä tuli vielä hieman normaalia enemmän, sillä pidin vielä toisen pätkän kesälomaa, yhteensä viikon verran. Myyntipuolella on ollut kesälomakaudesta johtuen niin hiljaista, että mieluummin lomailen itsekin, kuin päivittelen kuolemanhiljaista sähköpostiani.

Kulut olisivat siis saattaneet olla reilusti suuremmatkin, sillä näistä ylimääräisistä kuluista johtuen käytin normaalia vähemmän rahaa kaikkeen muuhun, kuten ulkonasyömiseen ja erilaisiin hankintoihin. Mentaliteettini rahan suhteen on ainakin sen verran parantunut, että en huonon kuukauden osuessa kohdalle lähde mielipuoliseen kulutussekoiluun, vaan osaan sentään jonkin verran himmailla. Ehkä tämän blogin pitäminen myös helpottaa osaltaan, kun mietin jo ennalta sitä häpeän määrää, kun joudun raportoimaan kuvottavat tummanpunaista hohkaavat kulutuslukuni.

Maksan suuremman osan taloutemme kuluista, joten on mielekästä huomioida vielä, että kuukauden menot olisivat olleet noin 400€ pienemmät, jos maksut olisivat jakaantuneet tasan.

Entä tulopuolella?

Tulopuolelta ei ole mitään erityistä raportoitavaa. Ainoa huomio koskee veromätkyjä (169,04€), joista ensimmäinen erä (1/2) lankesi maksettavaksi heinäkuussa. Vähensin tämän tuloista, sillä kyseessä on ansiotuloverotukseen liittyvä maksu.

Tässä tulee myös esille maksuperusteisen seurannan ongelma: oikeastihan kyseinen maksu pitäisi vähentää viime vuoden tuloistani, sillä olen maksanut liian vähän veroja palkastani, jolloin kirjaamani nettotulot ovat olleet liian suuret. Näiden huomioiminen takautuvasti sekoittaisi kuitenkin liiaksi kirjanpitoa, joten kirjaan sen mieluummin tämän kuukauden tulojen vähennykseksi. Siirrän rahaa säästöön maksuperusteisesti tilin saldon mukaan, jolloin maksuperusteinen seuranta antaa säästötilanteesta tarkemman kuvan.

Miltä kuluva vuosi näyttää tällä hetkellä?

Miltä vuosi näyttää kokonaisuudessaan tällä hetkellä?

Tulot: 22 946,43€
Menot: 15 560,88€
Säästöön: 7 385,55€

Nettokuukausituloni ovat tähän mennessä olleet keskimäärin 3 278,06 euroa. Tähän olen todella tyytyväinen.

Kuukausittaiset menot ovat olleet keskimäärin 2 222,98 euroa. 🤮 Viime vuonna menot ovat olleet keskimäärin 1700€ kuukaudessa, joten menot ovat lähteneet selkeästi laukalle tänä vuonna. Viime vuoden kulutuksella olisin saanut tänä vuonna reilut 3500€ enemmän säästöön eli noin puolet enemmän. Taitaa olla peiliin katsomisen paikka. Toki kulutus on lähtenyt viime vuonna syntyneen lapsen ja hankitun auton myötä kasvuun, mutta tämä on jo aivan liian suuri nousu. Taidan syödä loppuvuoden pelkkiä kynsiäni.

Yhteenveto

Kulutukseni on kasvanut tämän vuoden puolella salakavalasti aivan poskettomiin lukuihin. Tähän on syytä kiinnittää jatkossa erityistä huomiota. Perustan tällä hetkellä uutta liiketoimintaa, jota varten tarvitsen kohtuullisen paljon alkupääomaa. Suurempi säästöprosentti auttaisi tämän alkupääoman kartuttamisessa todella paljon. Uusien liiketoimien myötä voisin saada myös tulopuoltakin kasvatettua, joten säästeliäämpi elämä palkitsisi myös tällä tavoin.

Jatkossa siis kulut kuriin, vaikka väkisin.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *