Syyskuu oli sekä tulojen että menojen puolesta erittäin onnistunut. Menopuoli on itselläni karannut herkästi käsistä onnistuneen kuukauden jälkeen. Nyt sain pidettyä kuitenkin menot kontrollissa jo toisen kuukauden putkeen. Alhaisten menojen lisäksi tulopuolellakin oli mukavaa liikehdintää, kun hyvin sujuneiden pokeripelien vuoksi kuukausi oli tulojen puolesta vuoden toiseksi paras. Sain myös palkankorotuksen, kun päätimme nostaa kuukausipalkkaamme 500 euroa – tosin tämä ei näy vielä tämän kuukauden tuloissa.

Syyskuun tulot

Syyskuussa tienasin nettona 3784,59 euroa. Tästä 2073,22 euroa oli ansiotuloa ja 1711,37 euroa pokerivoittoja. Pokerin loistava puolihan on siinä, että se lasketaan verotuksessa onnenpeliksi, jonka vuoksi voitot ovat verovapaita.

Palkankorotus ei näy vielä tämän kuun palkassa, mutta viime kuussa teimme kuitenkin päätöksen 500 euron palkankorotuksesta. Lisäksi tein pienen välitilinpäätöksen, jonka pohjalta joulukuun isot bonukset alkavat olla kohtuu varmoja. Tästä johtuen hankin uuden verokortin korkeammalla tulorajalla. Vuotta on enää 3 kuukautta jäljellä, ja tulorajan nosto oli sen verran suuri, että saan jatkossa 500 euron palkankorotuksesta huolimatta lähes 100 euroa vähemmän käteen. Tämä on lähinnä hauska yksityiskohta, sillä joulukuussa saan parhaimmillaan jopa 10 000 euroa käteen, jonka ansiosta loppuvuoden nettotulot ovat silti aiempaa suuremmat.

Syyskuun menot

Menoihin olen jälleen todella tyytyväinen. Kulutin syyskuussa ainoastaan 1619,77 euroa. Tavoitebudjettini on 1750 euroa, joten alitin sen noin 130 eurolla. Viime kuussa alitin sen melkein 200 eurolla, joten suunta näyttää todella hyvältä.

Poikkeuksellisia tai turhia kuluja ovat olleet seuraavat:

  • 160 euroa kaljoittelureissuun ja tästä aiheutuneisiin matkakuluihin
  • 50 euroa vaimon syntymäpäiväillallisen valmistamiseen
  • Noin 150 euroa ravintolaruokailuihin
  • 100 euroa pariin satunnaiseen kuluun

Lokakuussa en todennäköisesti pysty alittamaan tavoitebudjettia, sillä nyt on jo tiedossa muutama suurempi menoerä. Olisin kuitenkin tyytyväinen, jos menot pysyisivät suurin piirtein budjetin rajoissa.

Syyskuun säästöt

Korkeiden tulojen ja matalien menojen ansiosta sain rahaa todella hyvin säästöön: yhteensä 2164,82 euroa.

Siirrän tällä hetkellä kaikki säästöt kuukauden lopussa Nordnetiin. Viime kuun postauksen yhteydessä kerroin, että kartutan tällä hetkellä käteiskassaani (tavoitteenani on saada 20 000 euroa kasaan). Valtaosa säästöistä meneekin käteiskassaan – arvopapereita ostan ainoastaan 300 eurolla kuukaudessa.

Kaksi tärkeintä syytä käteiskassan kartuttamiseen ovat:

  1. Haluan mahdollisimman suuren taloudellisen turvan, jos yritystoiminnassani tapahtuisi jotain ikävää. 20 000 euron turvin selviäisin 1,5-2 vuoden elinkustannuksista.
  2. Taloustilanne tuntuu sen verran epävarmalta, että pidän mielelläni suurempaa käteiskassaa mahdollisen notkahduksen varalta. Voisin käyttää siis tuosta kassasta ainakin puolet osakeostoihin, jos kurssit tulisivat isommin alas. Toisaalta voin tehdä käteiskassan turvin myös sijoituksia uusiin liiketoimiin, jos tällainen tarve herää.

Omassa tilanteessani tuosta käteiskassasta on siis suuri hyöty. Vaihtoehtoiskustannuksena on toki tuoton menettäminen, mutta maksan tämän hinnan mielelläni taloudellisesti turvatummasta olosta.

Kassan koko on tällä hetkellä 13 600 €, joten vielä on reilu 6 000 € matkaa tavoitteeseen. Näillä näkymin 20 000 euroa on kasassa joulukuussa. Tavoitteen täytyttyä suunnittelin ohjaavani tulevat säästöt arvopaperimarkkinoille sekä ASP-tilille. Suhdeluvusta en ole vielä varma, mutta todennäköisesti painotan ASP-säästöjä.

Yhteenveto

Syyskuu oli onnistunut sekä tulojen että menojen osalta. Menopuolella olen saanut mindsettini hyvään kuntoon: en ole kokenut mitään pakottavaa tarvetta tuhlailuun, joten säästäminen on ollut helppoa. Heinäkuun yhteenvedossa kerroin, että kuukausittaiset keskiarvomenoni olivat siinä vaiheessa 2222,98 euroa, joten alkuvuosi ei ollut erityisen onnistunut. Kahden hyvin sujuneen kuukauden ansiosta keskiarvo on tippunut 140 eurolla – nyt menot ovat olleet keskimäärin 2082,52 euroa. Tavoitebudjettini on tällä hetkellä 1750 euroa, mutta tähän en keskiarvoa pysty mitenkään tiputtamaan loppuvuoden aikana. Toisaalta tarkemman budjetin olen asettanut vasta hiljattain, ja tällä ajanjaksolla olen vielä budjetissa. Kertoo hyvin tavoitteiden asettamisen tärkeydestä: nyt minulla on selkeä piste, johon kohti pyrkiä, joten saatan jättää kuluttamista väliin pelkästään siitä syystä.

Miten oma syyskuusi sujui? Saitko paljon säästöön – ja mihin kohteisiin ohjasit nämä säästöt?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *