Osakkeiden osto on melko yksinkertainen prosessi, mutta koska siinä saatetaan liikutella suuriakin summia, niin aiheeseen on hyvä perehtyä kunnolla ennen ensimmäisen ostotoimeksiannon tekemistä. Miten osakkeiden ostaminen konkreettisesti tapahtuu?

Valitse ensin välittäjä

Ensimmäinen toimenpide on välittäjän valinta. Itse suosin Nordnetin tarjoamaa palvelua (avaa tili tästä). Syinä muun muassa:

  • Sivusto on käyttäjäystävällinen ja sitä kehitetään koko ajan.
  • Suuri ja tunnettu toimija, joten rahat ovat varmasti turvassa.
  • Lisäpalvelut ovat hyvät (mm. Shareville ja kuukausisäästöpalvelu).
  • Kulut ovat sopivalla tasolla. Osakkeiden ostossa hinnoittelu on transaktiopohjaista eli jokaisesta ostosta maksetaan tietty summa. Transaktiomaksujen suuruus riippuu kaupankäynnin aktiivisuudesta: 0 kauppaa edellisen kuukauden aikana tehneet maksavat Helsingin pörssissä tehdyistä kaupoista 0,20% (minimipalkkio 9€) ja 1-10 kauppaa tehneet 0,15% (minimipalkkio 7€). Aktiiviset treidaajat voivat tehdä ostoja halvimmillaan 0,06% kaupankäyntipalkkioilla (minimipalkkio 3€).

(”Sijoittamiseen osake- ja pääomamarkkinoilla liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi nousta tai laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman kokonaan. Historiallinen tuotto ja kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.”)

Tilin avaamisen yhteydessä avataan myös arvo-osuustili, jossa säilytetään jatkossa pörssistä ostettuja osakkeita. Tämä on siis se itse osakesalkku. Nordnetissä arvo-osuustilin avaaminen onnistuu verkkopankkitunnuksilla välittömästi kello 06.00-18.30 välillä. Yöaikaan avatut tilit rekisteröidään heti aamulla.

Arvo-osuustilin sijaan osakkeita voi pitää myös osakesäästötilillä. Osakesäästötili toimii niin, että sen sisällä voi ostaa ja myydä pörssiosakkeita ilman välittömiä verovaikutuksia. Tuotot verotetaan vasta siinä vaiheessa, kun sieltä nostetaan rahaa pois. Osakesäästötilille voi sijoittaa maksimissaan 50 000 euroa rahaa. Vanhoja osakkeita sinne ei voi siirtää.

Siirrä rahaa ja osta osakkeita

Tilin avaamisen ja tilisiirron tekemisen jälkeen voit pukea välittömästi ostohousut jalkaan ja aloittaa treidaamisen – toki pörssin aukioloaikojen puitteissa. Helsingin pörssi on avoinna arkisin kello 10-18.20.

Osakkeiden osto tapahtuu konkreettisesti seuraavasti:

Etsi ensin Nordnetin hakutoiminnolla haluamasi yhtiön osake. Voit myös selata esimerkiksi Helsingin pörssin kyseisen päivän kehitystä ja tutkia vaikkapa vaihdetuimpien osakkeiden listaa tai suurimpia nousuja tai laskuja tehneiden osakkeiden listaa. Alla on navigoitu Nordean osakenäkymään ja painettu oikeasta yläkulmasta ”Osta”-nappia:

Osakkeiden osto: ostonäkymä

Tarjoustasot tarkoittavat niitä reaaliaikaisia tasoja, joilla ihmiset kyseisen yhtiön osaketta myyvät tai ostavat. Siniset palkit kuvaavat ostolaitaa: kallein hinta, jolla joku on laittanut ostotoimeksiannon sisään, on 6,241 euroa. Punaiset palkit taas kuvaavat myyntilaitaa: myynnissä on halvimmillaan 6,247 euron kurssilla yhteensä 10 050 osaketta. Osta-napin painamisen jälkeen Nordnet laittaa kurssiksi automaattisesti tuon myyntilaidan halvimman hinnan eli 6,247 euroa: tämähän on halvin hinta, jolla kaupan saa sillä ajanhetkellä tehtyä, koska osakkeita on tällä hetkellä myynnissä 10 050 kappaletta. Sinisillä palkeilla näkyvät ostotarjoukset eivät ole siis vielä menneet läpi, koska kukaan ei suostu myymään tähän hintaan.

Tähän myös perustuu kurssien heiluminen: osto- ja myyntilaidat nousevat ja laskevat sitä mukaa, kun yhtiön näkymät muuttuvat. Jonkin negatiivisen uutisen tullessa iso osa ihmisistä saattaisi siirtyä myyntilaidalle eli haluaisi myydä osakkeensa äkkiä pois. Ostolaita siirtyisi samaan aikaan koko ajan alemmaksi, koska ihmiset eivät olisi enää valmiita ostamaan osaketta liian korkeaan hintaan.

Itse osto suoritetaan oikeassa reunassa näkyvän lomakkeen kautta:

Osakkeiden ostaminen: toimeksiannon tekeminen

Lomakkeeseen syötetään haluttu osakkeiden lukumäärä sekä kurssi. Kuten aiemmin sanottua, niin sivun latauksen yhteydessä kurssiksi asettuu automaattisesti alhaisin hinta, jolla oston saa varmasti tehtyä. Toki pörssit elävät äärimmäisen nopealla syklillä, joten tilanne saattaa muuttua sekunnin murto-osassa. Esimerkiksi kirjoitettuani pari kappaletta tätä tekstiä myyntilaita on noussut aiemmasta 6,247 eurosta 6,284 euroon – eli 3,7 senttiä korkeammalle. Nopeista sykleistä johtuen toimeksiannon voimassaolona kannattaa pitää yhtä päivää (eli valita ”tänään”).

Entä mitä ostolomakkeessa näkyvä toimeksiantotyyppi tarkoittaa? Katsotaan seuraavaksi näistä kolmea tärkeintä eli Normaali, Fill and Kill sekä Fill or Kill.

Toimeksiantotyypit osakkeita ostaessa

Normaali

Saat osaketta ostotoimeksiannon voimassaolon aikana maksimissaan haluamasi määrän ja maksimissaan määrittämääsi hintaan. Nordea on niin vaihdettu osake, ja esimerkin ostomäärä niin pieni, että kauppa toteutuisi todennäköisesti joko kokonaan tai ei lainkaan. Oletetaan kuitenkin, että myyntilaidalla olisi ollut ainoastaan 30 kappaletta tuohon 6,247 € hintaan. Tässä tapauksessa olisit saanut salkkuusi heti 30 osaketta ja loput 70 mahdollisesti myöhemmin, jos niitä vain tulee myyntiin tuohon määrittämääsi hintaan.

Omat ostoni ovat olleet niin pieniä, että olen käyttänyt aina tätä Normaalia toimeksiantotyyppiä. Suuremmissa ostoissa ja/tai vähemmän vaihdetuissa osakkeissa voi käydä niinkin, että osakkeita ei ole tarpeeksi myynnissä, jolloin ostot tapahtuvat useassa erässä. Tällaisista tapahtumista veloitetaan kuitenkin vain yksi kaupankäyntipalkkio, kunhan ostoeriä on yhteensä alle 10 kappaletta.

Fill and Kill

Fill and Kill -toimeksiantotyyppi tarkoittaa sitä, että saat osaketta salkkuusi niin paljon, kuin sitä on sillä hetkellä tarjolla määrittämääsi hintaan, jonka jälkeen ostotoimeksianto poistuu markkinoilta. Oletetaan, että myyntilaidalla olisi ollut tuo aiemmin mainittu 30 osaketta: tätä ehtoa käyttäessä olisit saanut ostettua nuo 30 osaketta, jonka jälkeen ostotoimeksianto olisi suoritettu loppuun ja se olisi poistunut markkinoilta.

Fill or Kill

Fill or Kill -toimeksiantotyyppi on ”kaikki tai ei mitään” ostotoimeksianto. Jos myyntilaidalla olisi ollut vain 30 osaketta, tätä toimeksiantotyyppiä käyttänyt ei olisi saanut yhtään osaketta salkkuunsa – ellei myyntilaidalle sitten olisi ilmestynyt jostain 70 osaketta lisää. Tämän ehdon avulla saat siis joko kaikki haluamasi osakkeet tai sitten et mitään.

Mitä on hyvä huomioida ennen osakkeiden ostamista?

Osakkeiden ostoista veloitetaan transaktiokustannukset vasta ostojen jälkeen, joten muista pitää tililläsi tarpeeksi rahaa näiden kattamiseksi. Välityspalkkion suuruus päivittyy automaattisesti ostotoimeksiannon yhteyteen toimeksiantoon syötettyjen lukujen perusteella.

Osakkeiden ostamisesta syntyvät kustannukset ovat piensijoittajalle sen verran suuri kuluerä, että niitä ei kannata ehdoin tahdoin haalia. Muista siis suunnitella ostojasi kunnolla etukäteen, jotta vältyt turhalta veivaamiselta.

Ja mikäli et aivan välttämättä halua ostaa suoria osakkeita, niin kulujen kannalta todella hyvä valinta piensijoittajalle on Nordnetin kuukausisäästöpalvelu. Palvelun avulla voi ostaa säästösopimuksessa määrättyjä rahastoja tai ETF:iä haluamallaan summalla. Sopimuksen voi perua koska vain ja siihen voi tehdä loputtomasti muutoksia. Rahasto-ostoista veloitetaan kuluina pyöreät 0€ ja ETF-ostoistakin vain 2,5€. Isona etuna on lisäksi se, että rahastojen tai ETF:ien osto tapahtuu automaattisesti Nordnetin toimesta, joten palvelu säästää myös aikaa ja vaivaa.

Lopuksi

Osakkeiden osto saattaa tuntua aluksi melko kuumottavalta, kun tarjoustasot hyppivät silmille ja näppäilyvirheen mahdollisuus painaa takaraivossa. Loppupeleissä ostaminen on kuitenkin hyvin simppeli prosessi, jossa määritetään haluttu osakemäärä ja kurssi, jonka on osakkeista valmis maksamaan.

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *